Борис Бабін

Доктор юридичних наук, професор.

У 2002 р. отримав диплом юриста-спеціаліста з відзнакою Одеського інституту внутрішніх справ. У 2005 р. захистив кандидатську дисертацію з конституційного права, у 2013 р. – докторську дисертацію з міжнародного права. У 2008 р. отримав вчене звання доцента за кафедрою конституційного та міжнародного права, а у 2013 р. – вчене звання професора за кафедрою адміністративного та кримінального права.

У 1998-2005 рр. – на службі в органах внутрішніх справ. У 2005-2008 рр. викладав у Донецькому юридичному інституті МВС, а у 2008-2015 рр. – в Одеській національній морській академії, займав викладацькі посади від викладача до завідувача кафедри.

У 2015 р. був призначений Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини, потім – Постійним Представником Президента України в Автономній Республіці Крим. З 2015 р. здійснював науково-дослідну діяльність у Інституті законодавства Верховної Ради України.

Протягом 2006-2023 рр. брав участь у експертній та правозахисній діяльності Фонду дослідження та підтримки корінних народів Криму, Кримськотатарського ресурсного центру, Асоціації Реінтеграції Криму Української незалежної морської профспілки, зокрема пов’язаної із дослідженням викликів та загроз для екологічних прав, права на розвиток, прав корінних народів та здійснював правозахисну та громадську роботу в Україні та в міжнародних організаціях.

Залучався експертом з правових питань ad hoc Міжнародною організацією праці щодо Конвенції про працю в морському секторі, зокрема у вимірі санітарних норм, залучався Радою Європи щодо прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема на сталий розвиток, а також ОБСЄ щодо правового режиму Каспійського моря та впливу гідрологічних робіт на довкілля дельти Дунаю. Був членом громадських рад при Міністерстві соціальної політики України, Міністерстві інфраструктури України, Укрморрічінспекції та Укртрансбезпеки, до компетенцій яких входили окремі екологічні питання.

Автор більш 200 наукових публікацій, з них більше 100 статей у фахових виданнях та 30 – у закордонних журналах, з них значна частина присвячена колективним правам, праву на сталий розвиток, а також питанню кваліфікації екоциду.

Член Української асоціації міжнародного права. З 2016 р. представляє інтереси фізичних та юридичних осіб в Європейському суді з прав людини. Має подяки від низки міжнародних організацій за активну роботу у сфері захисту прав людини та прав корінних народів. Підготував більше 40 повідомлень до спеціальних доповідачів та робочих груп ООН та органів ООН з питань корінних народів, присвячених викликам у сфері довкілля.