Роберт Бонд

Керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» .

Роберт Бонд керує Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» з бюджетом 23 млн. доларів і строком виконання з 2016 по 2020 рр. Основні компоненти Проекту: розвиток ринків капіталу та товарних ринків; розширення доступу до кредитів для малих та середніх підприємств; розвиток електронних фінансів; захист прав та підвищення фінансової обізнаності споживачів фінансових послуг; проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній; а також реформа пенсійної системи.

З вересня 2010 року по грудень 2012 року пан Бонд очолював дуже успішний Проект «Розвиток фінансового сектору» (USAID/FINREP), який виконувався компанією «Буз Ален Гамільтон». Цей трирічний проект з бюджетом 12,4 млн. доларів допоміг Україні реформувати фінансовий сектор таким чином, щоб зменшити його вразливість до зовнішніх фінансових потрясінь, а також прискорити прийняття міжнародних стандартів розкриття інформації, прозорості та регулювання фінансового ринку. До того, як обійняти посаду керівника FINREP в Україні, пан Бонд протягом більш ніж десяти років брав безпосередню участь у сприянні розвитку ринку капіталів в Україні. З 1996 по 2009 він здійснював загальне керівництво чотирма проектами: «Розвиток цінних паперів та фондового ринку, «Правове та регуляторне реформування фінансових ринків», «Розвиток ринків капіталу» та «Корпоративне управління».

Пан Бонд був засновником та президентом «Файненшл Маркетс Інтернешнл» (FMI, 1992-2012 рр.), консалтингової фірми, яка займалася розвитком ринків капіталу та товарних ринків в рамках проектів USAID, Світового банку та Азійського банку розвитку, а також приватних клієнтів.

До заснування FMI пан Бонд обіймав посаду генерального директора «КАРАНА Корпорейшн», консалтингової фірми, яка займалася переважно розвитком торгівлі, залученням інвестицій (підвищенням конкурентоспроможності) та розбудовою ринків капіталу у Латинській Америці. З 1989 по 1992 рр. він керував Програмою USAID/Болівія BOLINVEST з бюджетом 12,5 млн. доларів, яка надавала допомогу уряду Болівії та приватному сектору у сфері експорту та залучення інвестицій з метою підвищення конкуренції. До цього, працюючи у Першому національному банку Чикаго, він відповідав переважно за оцінку суверенного кредитного ризику боргів країн Латинської Америки, разом з вищим керівництвом банків брав участь у формуванні рейтингів ризиків у всьому світі, від яких залежать кредитні рішення.

Перед тим, як зайнятися консалтингом у сфері банківського сектору та економічного розвитку, пан Бонд був відомим вченим та експертом з питань розвитку країн Латинської Америки. Він був дослідником з питань Латинської Америки у престижному Центрі для вчених ім. Вудро Вільсона у м. Вашингтоні та керував напрямком з питань розвитку Латинської Америки при Раді з міжнародних відносин, м. Нью-Йорк. Пан Бонд має ступінь доктора соціологічних наук від Університету Вандербільта і вільно володіє іспанською мовою.